1 juli 2021 is het zover. Statiegeld wordt geheven op kleine flesjes. Een mooie stap om de plasticberg terug te dringen maar een hele lastige situatie voor ondernemers met grote voorraden kleine PET-flessen. Hoe gaan deze ondernemers hiermee om en wat kan jij doen als je nog een grote voorraad met PET-flessen hebt staan? Hieronder behandelen wij kort wat er verandert en wat jij hieraan kan doen.
Welke flessen vallen onder de nieuwe wet?
Onder de nieuwe statiegeldwet vallen kleine (pet)flessen van frisdranken en waters tot 1 liter inhoud. De flessen boven deze 1 liter werden al belast met het €0,25 tarief. De definitie van frisdrank is in dit verhaal belangrijk.
Volgens de Warenwet is een ‘frisdrank’: Een drinkwaar die geen alcohol bevat, tenzij dit door een natuurlijk gistingsproces onbedoeld en onvermijdelijk aanwezig is tot een gehalte van ten hoogste 5 gram ethylalcohol per liter, en die bestaat uit: water, natuurlijk mineraalwater of bronwater; en suikers of zoetstoffen; waaraan mogen zijn toegevoegd: koolzuur; aroma’s; eetbare bestanddelen van vruchten of planten; of vruchten- of plantensappen’ (artikel 7a). Kijk voor de vruchtensappen in het overzicht ‘EU-vruchtensap richtlijnen’.
Oftewel, (bijna) alle kunststof flesjes tot 1 liter vallen hieronder. Uitgesloten zijn siropen, zuivel en sappen in plastic flessen.
Bestaande voorraad
Vanaf 1 juli 2021 mogen producenten/importeurs geen kleine plastic flessen zonder statiegeld meer uitleveren. De flessen die verder in de keten staan mogen worden (uit)verkocht. Dus ook de flessen die nog op voorraad bij Retail DC’s of verkooppunten staan. Zie voor de volledige documentatie voor retailers: Deze info onder artikel 1.4.